Rob Jansen

De ideeën van Marc van Lieshout voor een online leerplatform spraken Rob Jansen, directeur van Chain Logistics, direct aan. Zelf volgde hij een leergang over sociaal ondernemen en dat je als ondernemers veel van elkaar kunt leren, dát staat voor hem als een paal boven water.

Dat van elkaar leren – als ondernemer en als medewerker – vindt Rob belangrijker dan de lesstof. “Als je gedeeltelijk online en gedeeltelijk klassikaal met diverse ondernemers of werknemers leert ontstaat er op een gegeven moment een open cultuur. Regelmatig contact zorgt voor een basis van vertrouwen. En dan kun je verder gaan kijken naar wat mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het delen van personeel, het gebruiken van elkaars ruimte. Jij kampt wellicht met ruimtetekort, terwijl een collega-ondernemer te maken heeft met leegstand. Hoe mooi is het dan om elkaar te helpen?”

Rob is actief in het project Learning Communities, een onderzoek van TNO en verschillende universiteiten. “Wij zoeken verbinding met gemeente en onderwijsinstellingen, en zijn groot voorstander van ‘een leven lang leren’.”

“Ik vind het vreemd dat men vaak alleen gericht is op de eigen onderneming”, geeft Rob aan. “Actief energie stoppen in andere bedrijven, open staan voor anderen en met open vizier andere bedrijven tegemoet treden: dat straalt af op jouw bedrijf. Het is als het ware een bijvangst van het met en van elkaar leren. Ondernemers én werknemers zitten vaak allemaal in een andere fase. Dat betekent dus ook dat je elkaar vaak kunt helpen. Ook, en misschien wel vooral, binnen de Maashorst Academy.”

Werknemers die in het begin van hun carrière om welke reden dan ook geen papieren hebben verzameld. “Open badges, alsnog een diploma of certificaat krijgen van wat er in de loop van de jaren is opgebouwd. We moeten flexibel leren meer stimuleren, en daar springt de Maashorst Academy op in.”

Ook voor Chain met zo’n 85 medewerkers is er bij de Maashorst Academy iets te leren. Voor iedereen en voor alle niveaus: van productiemedewerkers tot management en directie. “Het gaat om elkaar aanvullen, van elkaar leren”, aldus Rob.

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.