Een perfecte onboarding in 100 dagen

Verwelkom nieuwe medewerkers met open armen en bied ze een gestructureerd en boeiend traject om snel en effectief te integreren binnen je bedrijf. Een perfecte onboarding heeft duidelijke richtlijnen, ondersteunende middelen en zorgt dat de nieuwe medewerker een vliegende start kan maken bij jouw bedrijf.

Courage man jump through the gap between hill ,Business concept idea

Starten met een nieuwe baan is spannend. Een nieuwe omgeving en functie brengt vaak onzekerheden met zich mee. Een nieuwe medewerker moet de bedrijfscultuur en nieuwe collega’s leren kennen. Daarnaast is het ook spannend hoe de nieuwe functie uit zal pakken.  

Door een perfecte onboarding van nieuwe werknemers kunnen deze spanningen worden weggenomen. Ook heeft het positieve invloed op de relaties met de nieuwe collega’s en leidinggevende.  

Onboarden maakt een steeds groter deel van uit van de employer branding. Het boeien en binden van je medewerkers door ze een goede start te geven en direct een goede relatie met ze op te bouwen. Zodat diegene zich op het gemak voelt, openstaat voor vragen en gesprekken, gewaardeerd wordt om wat hij of zij doet. Ook zo snel mogelijk goed functioneert, werkplezier ervaart en bijdraagt aan de organisatiedoelen.

Het belang van een perfecte onboarding

Onderzoek heeft aangetoond dat 4% van de werknemers ontslag neemt na hun eerste dag, 50% na de eerste vier maanden en dat 40% van de managers die extern worden ingehuurd binnen de eerste achttien maanden falen in hun functie. Dit kost onnodig veel geld, veel frustratie en kan anders.

Een aantal belangrijke voordelen van onboarding van nieuwe werknemers: 

 • Het helpt bij het snel inpassen van de nieuwe medewerker in je bedrijf en bedrijfscultuur.
 • Het leidt tot hogere betrokkenheid en behoud van werknemers.
 • Het verhoogt productiviteit en sneller goed functioneren van nieuwe medewerker.
 • Het ondersteunt bij het identificeren van opleidingsbehoeften en leerdoelen.

Benut de verschillende fasen van een perfecte onboarding

Het onboardingproces kan worden onderverdeeld in een aantal fasen, waaronder pre-boarding, de eerste werkdag, de eerste werkweek, de eerste negentig dagen en het eerste jaar. Deze onderverdeling kan helpen om de stappen te bepalen voor het opzetten van een onboardingsprogramma afgestemd op een functiegroep of bepaalde afdeling. 

Download gratis onze gratis hulpformulieren voor een perfecte onboarding

Het is goed om te weten dat er niet een ‘one size fits all’ aanpak is als het aankomt op onboarding. Vanuit de Maashorst Academy delen we hier praktische tips die je kunt volgen in je onboardingproces en die kunnen helpen te bepalen hoe de ervaring van de nieuwe werknemer maar ook de rest van het team zou moeten zijn. Naast de praktische tips hebben we ook een hulpformulier voor je gemaakt om op 1 A4 de onboarding te beschrijven afgestemd op de verschillende fases in het onboardingsproces.

Een perfecte onboarding realiseren door te leren van andere HR-professionals

Wil je sparren met HR-professionals over hoe zij een perfecte onboarding binnen hun bedrijf vormgeven? Sluit je dan aan bij de HR-expertgroep en leer van andere HR-professionals hoe ze het praktisch aanpakken, succesvol uitgerold hebben binnen hun bedrijf en wat de geleerde lessen zijn. Meer info?

Man on top of mountain ,Freedom man on sunset background

Hieronder een uitwerking van de fase onboarding in 100 dagen

Beantwoord onderstaande vragen, die ook opgenomen zijn in het hulpformulier, wat moet een nieuwe medewerker kunnen en leren, afgestemd op de functie (functieprofiel) en om te zorgen voor een perfecte onboarding.

 • Start met bepalen binnen welk tijdsbestek een nieuwe medewerker is ingewerkt?
 • Een tip is om 100 (of 90) dagen aan te houden als inwerkperiode. Je nieuwe talent ontvang je met open armen en daar heb je een 100-dagen plan voor om ze zo snel mogelijk te laten integreren. Als dat traject niet slaagt, wordt ‘t nooit meer wat.
 • Welke informatie is nodig om voldoende informatie te geven over missie, visie en kernwaarden?
 • Wat moet de nieuwe medewerker weten om zijn/haar werk goed te doen?
  • Stem dit af op de proefperiode en bepaal ook wat je in de proefperiode wilt delen vanuit je organisatie en wat daarna.
  • Maak een plan voor de eerste 100 dagen, doe dit zowel fysiek als online.
  • Regel formeel het moment dat iemand een ja/nee krijgt na de proefperiode.
   • Tip: biedt het contract in een mooie cadeauverpakking.
  • Maak de vaste aanstelling bijzonder en vier dit.
 • Organiseer ook dat er aan het einde van de 100 dagen een Persoonlijk OntwikkelPlan of Groeigesprek is gehouden met de nieuwe medewerker en direct leidinggevende. Zo creëer je wederzijds commitment.

Deze blog is geschreven door onze trainer Marc van Lieshout in opdracht van Maashorst Academy. Het je verbeterpunten of vragen? Stuur even een email naar info@maashorstacademy.nl.

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.