Eigen regie nemen voor een succesvolle baan met werkgeluk

Ieder mens is anders. Ieder mens heeft andere behoeften, wensen en belemmeringen. En toch … wanneer we kijken naar werk. Vanuit het medewerkersperspectief ieders wensen en behoeften overboord gooien, dan is het overkoepelende doel bij loopbaancoaching voor iedereen werkgeluk. De invulling van werkgeluk is voor iedereen persoonlijk, denk bijvoorbeeld aan tevredenheid, balans, uitdaging, bevlogenheid, betrokkenheid, plezier, kwaliteit, financiële zekerheid.

Tevredenheid en voldoening ervaren in het werk

Het belangrijkste ingrediënt is dat je medewerker zelf de regie neemt. Leer de medewerker hoe die zelf regie kan pakken over de eigen baan, om zo meer voldoening en plezier uit het werk te halen. Train je medewerkers zelf of samen met de Maashorst Academy op vaardigheden om te leren, onderzoeken en bijsturen, zodat ze zelf om kunnen gaan met situaties die anders lopen dan ze hadden verwacht. Als leidinggevende (of HR) begeleid jij de medewerker, maar alle verantwoordelijkheid ligt bij de medewerker.

Zet je medewerker op de stoel van de regisseur en laat die vervolgens de volgende vier vragen beantwoorden.

  • Hoe is de situatie nu?
  • Wat is je doel?
  • Wat is er nodig?
  • Wat ga je doen?

Het start met bewustwording van de huidige situatie als persoon en op het gebied van werk en ambitie. Een volgende stap is het bepalen van wederzijdse tevredenheid en voldoening in het werk. Dit vertaal je in een doel met heldere richting en perspectief. Afhankelijk van het doel bekijk je wat er nodig is om te leren. Dit kan zijn nieuwe vaardigheden aanleren of bestaande aanscherpen. En vervolgens is het doen. Geen verandering zonder actie.

Werkgeluk

Werkgeluk betekent niet dat altijd alles helemaal geweldig is en gaat. Dat jij of je medewerker de droombaan hebt die altijd zorgt voor voldoende uitdaging, balans en plezier zonder enige vorm van tegenwind. Het is ook niet zweverig of ondefinieerbaar. Hoe ziet werkgeluk eruit?

De basis van werkgeluk is voor iedere medewerker anders. Het start met wat voor die medewerker belangrijk is, dat waar ze heel goed in zijn en het werk doen wat daarbij past. En ieders persoonlijke ambitie. De een wil meer uit het huidige werk halen, de ander een passie najagen en voor weer een ander is weinig verantwoordelijkheden, een goed salaris (financiële zekerheid) en daardoor alle ruimte om privé mooie dingen te doen de heilige graal.

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.