Leren start met accepteren dat je soms ook fouten maakt. Fouten maken is nodig om te leren, te groeien en te vernieuwen. Dat is niet altijd leuk, maar wel nodig in een snel veranderende wereld en de grote kans dat jouw baan over een paar jaar wel eens competenties van je verwacht die je nu nog niet hebt.
Fouten maken vereist moed
Je moet een soort drempel over om fouten te durven en mogen maken. De kans is groot dat jij weerstand ervaart bij jezelf omdat je buiten je comfortzone komt en net als vele anderen niet weet hoe je met fouten moet omgaan. Hoe ga jij om met de fouten die je maakt? Wat doet dit met je en welke emoties roept dat op? Hoe zorg jij dat je de juiste les trekt en ervan leert? Dit vraagt om veerkracht* en een veilige omgeving waar je fouten mag maken.
Leren en ontwikkelen doe je net buiten je comfort zone, waar het uitdagend genoeg is om aan jezelf te bewijzen wat jij kan en veilig genoeg om te mogen falen. Door regelmatig uit je comfortzone stappen helpt jij jezelf om intellectueel en persoonlijk te groeien.
Tip: Stel een lijst samen van mogelijke ‘net buiten de comfortzone’ activiteiten, en neem jezelf voor om eens per week, zo’n activiteit uit te voeren.
Het is een groot verschil of je werkt in een bedrijf waar fouten maken onderdeel van de cultuur is of dat de cultuur juist is om fouten te voorkomen. Het bedrijf laten we voor nu buiten beschouwing.
Accepteer je les, trek je les en leer ervan
Los van het feit of je het maken van fouten gemakkelijk vindt of niet. Als je een fout maakt, vraag jezelf dan af wat je daarvan kunt leren. Jouw brein kan namelijk heel goed lessen trekken uit fouten. Iedere fout geeft je de kans om het een volgende keer goed of beter te doen. Maak fouten en leer wat je te leren hebt zodat je niet twee keer dezelfde fout maakt.
Tip: Beschrijf aan het einde van de dag wat je geleerd hebt van een fout.
Leer van iemand die goed is in wat jij wilt leren
Als iemand in een bepaalde competentie (kennis, vaardigheid, gedrag) beter is dan dat jij bent, is de kans groot dat diegene op dat vlak vaker fouten heeft gemaakt of er van nature beter in is dan jij. En andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Benut de kans om te leren van anderen.
Tip: maak vandaag een afspraak met een collega van wie jij iets wilt leren.
*) Veerkracht is het vermogen om je goed staande te houden bij tegenslagen, teleurstellingen en in wisselende omstandigheden.