Verbindende communicatie

Goede communicatie is essentieel als je als leidinggevende graag ziet dat de behoeften van jou en je medewerkers vervuld worden. Dit kun je bereiken door middel van verbindende communicatie. Dit is een methode die is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg.

Een voorwaarde voor verbindende communicatie is dat je echt luistert naar wat de ander te zeggen heeft. Dit is niet het geval als er tijdens het luisteren allerlei gedachten in je opkomen met wat jij wilt gaan zeggen. Dit bereik je wel doordat je je eigen behoeften opzij te zetten, zodat de ander de ruimte krijgt om zijn verhaal te doen.

Wat leer je?

  • niet reageren vanuit gevoel of met een vooroordeel;
  • beter contact waarbij ieders behoeften worden vervuld;
  • echt luisteren naar een ander;
  • LSD-methode (Luisteren, Samenvatten, Doorvragen).

Wat is het resultaat?
Het resultaat van de training is dat je beter contact met je medewerkers hebt, waarbij ieders behoeften vanuit compassie voor elkaar worden vervuld. Je gaat echt naar elkaar leren luisteren doordat ieder zijn eigen behoeften opzij zet. Je leert welke behoeften jij als leidinggevende hebt en welke behoeften jouw medewerkers hebben.

PS: De online training volg je op Samen online leren. Een leerplatform waarbij jij, je ontwikkeling en je leerdoelen centraal staan.