Verschil in besluiten voor jezelf of een ander, een spel van hart en Hoofd

Waarom lijkt het alsof bedrijfsleiders stoere beslissingen nemen zonder knipperen, maar stiekem de tranen wegpinken bij het zien van hun kleinkinderen? En waarom lijken politici soms regels voor anderen te maken terwijl ze zelf niet altijd even netjes spelen volgens die regels? Dat klinkt misschien gek, maar er is een onderzoek dat dit allemaal verklaart!

Onderzoekers Scott en Williams* ontdekte dat mensen In het nastreven van doelen, flexibiliteit als de beste keuze voor zichzelf zien, maar niet voor de ander. Ze ontdekte:

  • Strakke plannen voor anderen, maar flexibel voor jezelf
    Mensen kiezen vaak strakke regels voor anderen, maar zijn eerder flexibel als het om henzelf gaat.
  • Eigen keuzes komen vanuit het hart
    Als het om onze eigen keuzes gaat, kiezen we vaak wat ons hart ons influistert. Maar als het om anderen gaat, denken we vaker rationeel na.

Dit onderzoek onthult een geheimpje van ons menselijk gedrag. Het laat zien dat onze beslissingen niet altijd logisch en consequent zijn.

Ben jij flexibel of zit jij strak in het nastreven van doelen?

Wanneer je dit leest, denk dan eens aan de keuzes die jij maakt voor je medewerkers, je team of je bedrijf. Help je de ander door een besluit te nemen met het hoofd om betrek jij je hart erbij zoals je bij jezelf zou doen? Nu je dit gelezen hebt ben jij je bewust dat we allemaal op verschillende manieren besluiten nemen, afhankelijk van wie het betreft.

Dus, als je denkt dat iemand een rare beslissing maakt, onthoud dan: we volgen allemaal ons hart als het om onszelf gaat en ons hoofd als het om anderen gaat. Het is niet altijd een kwestie van slim of dom, maar gewoon een beetje hoe we in elkaar zitten!

*) Bron: Scott S.E. & Williams E.F. “In goal pursuit, I think flexibility is the best choice for me but not for you.” Journal of Marketing Research, 2023, Vol. 60(5), p. 1008-1026

Winkelwagen
Ontdek, leer en groei

Claim hier jouw gratis whitepaper!

Verkrijg hier jouw exclusieve whitepaper over situationeel leiderschap.